• ma. okt 2nd, 2023

Bomen snoeien: waarom, wanneer en hoe?

DoorAdmin

dec 25, 2022

Het beste uit je bomen halen is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat de bladeren gezond blijven en er het hele jaar door goed uitzien, maar ook om hun uiterlijk te verbeteren en hun levensduur te verlengen. Planten zijn immers levende wezens, dus ruimte geven om te groeien en te ademen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Maar om dat te kunnen doen, moet je precies weten hoe je een boom moet verzorgen, zodat hij er niet alleen tijdens het seizoen, maar het hele jaar door op zijn best uitziet. Snoeien is daarvoor een erg belangrijke onderhoudstaak. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het snoeien van de bomen in je tuin.

Waarom moet je je bomen snoeien?

Net als andere planten hebben bomen een paar basisbehoeften om gezond te blijven en te gedijen. De belangrijkste daarvan is licht. Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze helemaal stoppen met groeien, of ze kunnen overtollige vruchten produceren omdat ze voedingsstoffen proberen op te slaan om het gebrek aan zonlicht te overleven. Als je je bomen niet snoeit, kunnen ze overgroeien en er slordig uit gaan zien. Dit geeft je tuin al snel een rommelige indruk. Door de bomen regelmatig een goede snoeibeurt te geven zorg je ervoor dat ze gezond en mooi kunnen groeien.

Hoe weet je of je boom ongezond is en gesnoeid moet worden?

Het is belangrijk om te weten wanneer je je bomen moet snoeien, en ook hoeveel en waartoe je ze moet terugsnoeien. Als je niet weet wanneer je je takken moet terugsnoeien, of als je niet weet wat je terug snoeit, is het risico op schade aan de boom aanzienlijk groter. Er zijn een paar tekenen waarop je kunt letten die aangeven dat je boom meer dan normaal gesnoeid moet worden. Dit kunnen zijn: 

 • De takken zien er erg open of slordig uit 
 • De takken en de stam van de boom worden bijna even groot 
 • De takken en de stam zijn ongelijkmatig 

Weet je niet zeker of jouw boom een snoeibeurt kan gebruiken? Dan kun je dit het beste navragen bij een expert. Je kunt dan ook meteen de bomen laten snoeien door die expert, zodat je zeker weet dat het op de juiste manier gebeurt.

Hoe kun je zelf bomen snoeien?

Wanneer je zelf de bomen in je tuin wilt gaan snoeien, dan kun je de volgende stappen volgen: 

 1. Verzamel de juiste gereedschappen: zonder goed gereedschap kom je nergens
 2. Neem veiligheidsmaatregelen: gebruik goede werkhandschoenen, draag een veiligheidsbril en maak gebruik van een sterke ladder
 3. Bepaal de vorm van de boom: hierdoor weet je wat er gesnoeid moet worden en wat niet
 4. Begin met het snoeien: wees secuur en zorg dat je geen onnodige risico’s neemt

Wanneer je deze stappen volgt, dan kom je al een heel eind. Toch is het ook goed om rekening te houden met de volgende snoeiregels:

 • Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg 
 • Snoei een tak altijd aan de basis
 • Snoei dikke takken in twee fasen
 • Snoei hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd weg
 • Snoei dood hout altijd weg
 • Snoei bij takken die tegen elkaar aan schuren altijd de zwakste tak weg

Door Admin