• za. jul 20th, 2024

Tuinonderhoud in het najaar: dit kun je doen

DoorAdmin

okt 18, 2023

Nu de zomer langzaam overgaat in de herfst en de temperatuur begint te dalen, is het tijd om je tuin voor te bereiden op het najaar en de koudere maanden. Het najaar is een belangrijke periode om tuinonderhoud uit te voeren, zodat je volgend jaar weer volop plezier aan je tuin beleeft. In dit blog bespreken we een aantal klusjes die je kunt uitvoeren om je tuin in topconditie te houden.

Tuinonderhoud zelf doen of uitbesteden?

Heb je nou geen zin om het werk zelf te doen? Dan is tuinonderhoud uitbesteden een goede keuze. Goed om te weten: sommige hoveniersbedrijven bieden een kennismakingsaanbod aan als je voor het eerst tuinonderhoud door hen laat uitvoeren. Zo bespaar je flink op de kosten. Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf die dit aanbiedt is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Ruim bladeren op

De vallende bladeren zijn een prachtig gezicht, maar als ze zich ophopen, kunnen ze schade aanrichten aan je gazon. Regelmatig bladeren harken en verwijderen voorkomt dat het gras verstikt. De bladeren rondom de beplanting kun je laten liggen. Ze bieden namelijk een schuilplaats voor egels en zijn een voedselbron voor insecten die op hun beurt weer op het menu van egels staan.

Gazononderhoud

Het najaar is een ideaal moment om je gazon te verzorgen. Maai het gras regelmatig totdat de groei stopt, maar zorg ervoor dat je niet te kort maait. Daarnaast kun je kale plekken inzaaien en de grasmat bemesten, zodat het gras fit de winter ingaat.

Planten snoeien

Veel planten, struiken en bomen moeten in het najaar worden gesnoeid om hun groei te stimuleren en hun vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de overige takken indien nodig bij. Niet iedere plant, boom en struik kan op hetzelfde moment gesnoeid worden. Vraag een hovenier om advies op welk moment je het beste kunt snoeien als je twijfelt.

Plant voorjaarsbollen

Het najaar is het juiste moment om voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten. Graaf een gat, plaats de bollen en bedek ze met aarde. Volgend voorjaar kun je genieten van prachtige bloemen!

Breng een laag mulch aan rondom je planten

Leg een laag mulch rond je planten om de wortels te beschermen tegen de kou en om vocht vast te houden. Dit is vooral belangrijk voor vorstgevoelige planten. Winterharde planten hebben minder bescherming nodig en hoef je in principe niet per se van een mulch laag te voorzien.

Vijveronderhoud

Als je een vijver hebt, is het najaar een geschikte tijd om bladeren en ander vuil uit de vijver te verwijderen. Je kunt ook overwegen om een net over de vijver te spannen om te voorkomen dat er meer vuil in valt.

Verder is het belangrijk dat wanneer de vissen op de bodem gaan liggen je stopt met voeren en het vijverfilter tijdelijk uitzet en schoonmaakt. In het voorjaar, rond maart, mag het filter weer aan en kun je het beste bacteriën toevoegen om het filter weer snel effectief te maken. 

Gereedschapsonderhoud

Vergeet niet om je tuingereedschap schoon te maken en te smeren met smeermiddel voordat je ze opbergt voor de winter. Dit verlengt de levensduur van je gereedschap aanzienlijk en zorgt ervoor dat je volgend jaar gelijk klaar bent om in de tuin aan de slag te gaan.

Deel jouw tip voor tuinonderhoud in het najaar

Heb je nou nog een andere goede tip voor tuinonderhoud in het najaar die we met andere tuinliefhebbers kunnen delen? Stuur ons dan even een berichtje met jouw tip en dan plaatsen we hem bij dit artikel. Namens alle tuinliefhebbers, bedankt!

Door Admin