De meeste mensen zijn ondertussen bekend met de eikenprocessierups, maar er is een veel groter probleem aan het opkomen in onze natuur. De Berenklauw rukt steeds meer op vanuit natuurrijke gebieden richting stedelijk gebied en onze tuinen. Maar wat is het gevaar van deze plant en waar moet je op letten? In dit artikel leer je alles over de berenklauw, hoe je deze herkent en hoe je de reuzen berenklauw kunt laten bestrijden. Zo houd je jezelf en je familie veilig!
Wat is het gevaar van de berenklauw?
De berenklauw is een plant met giftig sap. Dit sap werken ze via brandhaartjes uit zichzelf, waardoor je dit sap op je huid kan krijgen. In het sap van de berenklauw zitten furocoumarinen. Deze stof reageert fel wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Hierdoor kan het sap in meerdere of mindere mate problematisch worden. Heb je het sap onbewust op je huid gekregen en kom je vervolgens in de zon? Dan kunnen er tweedegraads brandwonden ontstaan.
Misschien nog erger dan brandwonden, is de mogelijkheid tot blind worden. Dit kan gebeuren wanneer het sap in aanraking komt met je ogen. Ook wanneer je het sap inslikt, kan er flinke irritatie ontstaan aan je ingewanden.
Daarnaast heeft de plant hetzelfde effect op dieren. Katten en honden kunnen uiteindelijk zelfs stikken wanneer ze op de plant hebben gekauwd, doordat zweren ontstaan aan de binnenkant van de mond en luchtpijp. Dat is een heel pijnlijke en langzame manier van sterven. Toch is dit niet wat er gebeurt bij elke berenklauwplant. Er zijn namelijk twee soorten berenklauw in Europa aanwezig. De ene is de berenklauw; een inheemse plantensoort die geen gevaar vormt. De andere berenklauw is de reuzenberenklauw. Deze plant is een exoot in Europa, de plant komt oorspronkelijk niet uit Europa. Dit is de plant met het giftige sap. Maar hoe haal je de twee uit elkaar?
De (reuzen)berenklauw herkennen
Hoewel het herkennen van de berenklauw niet heel ingewikkeld zal zijn, is het onderscheiden van de twee soorten een stuk ingewikkelder. Dit komt doordat het enige verschil tussen de beide soorten, het formaat is. De reuzenberenklauw wordt als reus bestempeld, omdat deze tot 5 meter hoog kan groeien. De reguliere berenklauw groeit tot maximaal 1 meter 60 hoog.
De berenklauw groeit met lange stengels, waaraan witte bloemetjes groeien tijdens de bloeiperiode vanaf eind juni. Deze witte bloemen groeien op steeltjes en vormen gezamenlijk een soort witte bloemetjes kussens boven op de stengel. Om een 5 meter hoge reuzenberenklauw te groeien, is de moeder stengel vrij breed.
Buiten de bloeiperiode om, kan het lastig zijn om de plant te herkennen. De enige manier om de plant dan te herkennen, is door de bladeren. De berenklauw heeft namelijk grote, groene bladeren die de vorm hebben van een stekelige berenklauw. De bladeren zijn fel tot donkergroen en hebben een duidelijk zichtbare nervenstructuur. Deze bladeren groeien onderaan de plant, maar zijn ook op de stengels aanwezig.
Aangezien de plant zijn beschermende sap ook buiten de bloeiperiode om vrijlaat, is het belangrijk dat je de plant tijdig signaleert. Al helemaal wanneer je jonge kinderen hebt die graag door de natuur rennen.
De reuzen berenklauw laten bestrijden
Als je eenmaal een reuzen berenklauw in je tuin of in de buurt hebt gespot, is het verstandig om direct professionele hulp in te schakelen. Aangezien de plant een invasieve soort is die zich gemakkelijk en snel verspreidt, is het belangrijk dat de plant zorgvuldig verwijderd wordt. Zo voorkom je dat de plant zich verspreidt naar de tuin van je buren of de speeltuin verderop in de straat.
Het bestrijden van de berenklauw kan gedaan worden tijdens en buiten de bloeiperiode van de plant. Aangezien berenklauw een onkruid is, weet je nooit helemaal zeker of je alles uit je tuin hebt kunnen verwijderen. Laat ieder jaar dus een professionele hovenier langskomen om te controleren of er geen nieuwe berenklauw groeit. Zorg dat je geen restproducten van de berenklauw overhoudt in je tuin, door al het snoeiafval direct in de container of een afvalzak te stoppen. Controleer na het verwijderen de grond dus extra goed op achtergebleven plantenresten.
Door goed op te letten in je omgeving of je een reuzenberenklauw ziet groeien, zorg je ervoor dat de omgeving een stuk veiliger wordt. Signaleer je een reuzenberenklauw op grond van de gemeente? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Door de toxische eigenschappen van het sap van de plant, kunnen grote hoeveelheden mensen, kinderen en dieren flink beschadigd worden.
Twijfel je of je te maken hebt met een berenklauw of een reuzenberenklauw? Ook in dat geval neem je het best contact op met een hovenier. Deze kan de plant controleren, beschikt over de juiste materialen en middelen én weet precies wat er moet gebeuren als het om een reuzenberenklauw gaat. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere door zo snel mogelijk contact op te nemen.