• zo. apr 21st, 2024

Kan een echte houten vloer op vloerverwarming?

DoorAdmin

sep 28, 2023

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een echte houten vloer kan zonder problemen op vloerverwarming worden gelegd. Het enige waarmee je rekening moet houden, is dat je niet voor een vloer van massief hout kiest, maar voor lamelparket. Lamelparket is een gelaagde houten vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt.

De onderkant van lamelparket is opgebouwd uit meerdere lagen multiplex dat ervoor zorgt dat de temperatuurschommelingen van de vloerverwarming nauwelijks effect hebben op de massieve toplaag. Je hoef je geen zorgen te maken over het ‘werken’ van de vloer en je kunt als je dat wilt de vloer zelf strak tegen de muur leggen zonder plinten te gebruiken.

Welke houtsoort is het beste om met vloerverwarming te combineren?

Hoewel er meerdere houtsoorten zijn die je op vloerverwarming kunt toepassen, raden wij aan om voor eikenhout te kiezen. Eiken heeft namelijk een relatief lage warmteweerstand waardoor de warmte van de vloerverwarming eenvoudig door de vloer kan dringen en de ruimte kan verwarmen.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de dikte van de toplaag van het lamelparket. Kies niet voor de dikste toplaag, maar liever voor een middenweg. Op die manier is de vloer dik genoeg om een leven lang mee te kunnen gaan en dun genoeg om de warmte van de vloerverwarming goed door te laten.

Los van de eigenschappen van eikenhout heeft eiken een tijdloze uitstraling en past het met de mooie houttekeningen in vrijwel iedere interieur thuis. En niet te vergeten: eikenhout is vanuit budgettair oogpunt gezien een zeer interessante keuze als je het vergelijkt met andere houtsoorten die vaak stukken duurder zijn.

Waarom kan een massief houten vloer niet op vloerverwarming?

Dat komt simpelweg doordat massief hout te ‘heftig’ reageert op schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte. Als je een massief houten vloer dus op vloerverwarming legt zal je veel last krijgen van het werken van de vloer. Het kan zelfs zo heftig zijn dat de vloer hier en daar begint te bollen doordat de vloerdelen te zwaar tegen elkaar drukken. Dus nogmaals: kies altijd voor lamelparket.

Wat kost vloerverwarming?

De kosten voor vloerverwarming hangen af van het systeem dat je toepast. Zo kunnen verwarmingsbuizen in een dekvloer worden verwerkt, dit noemen we ook wel natbouw vloerverwarming.

Een andere mogelijkheid is dat er voorgefabriceerde panelen direct op de bestaande vloer worden geplaatst waarop vervolgens de houten vloer wordt gelegd. Ieder systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en ook de prijs verschilt per systeem. Als indicatie kun je rekening houden met een vanafprijs van ongeveer € 50,- per vierkante meter.

Is een houten vloer op vloerverwarming de investering waard?

Een houten vloer gelegd op vloerverwarming is in vergelijking met andere vloersoorten duurder in aanschaf. Maar doordat een houten vloer een leven lang weken gaan is het op lange termijn juist een goedkopere keuze. En ook een duurzamere.

Want hout is een natuurproduct waardoor de grondstof in principe oneindig is. Bovendien voelt het werkelijk heerlijk aan om over warm hout te lopen. Een vloer waarin kunststof is verwerkt, zoals een pvc vloer of laminaat, komt daar absoluut niet bij in de buurt.

Door Admin