• za. jul 20th, 2024

Interieurtips voor klein wonen

DoorAdmin

nov 2, 2022

Groots genieten op een paar vierkante meter, het klinkt misschien onmogelijk maar dat is het zeker niet. Oké, ik geef toe het is een uitdaging maar als je het slim en vindingrijk aanpakt en elke ruimte optimaal benut is het echt mogelijk. Heb je een kleine woning gekocht in Almere of Amsterdam? En kan je wel wat hulp gebruiken? Laat je inspireren: met deze tips kun je klein wonen en groots genieten!

14 tips voor het inrichtingen van een compacte woning

 1. In een kleine woonkamer is een grote bank met losse zitelementen ideaal omdat je ze door hun flexibiliteit voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.
 2. De ‘nutteloze’ ruimtes onder je trap en bed benut je optimaal door er bijvoorbeeld lades of planken onder te zetten/maken.
 3. Gebruik multifunctionele en opklapbare meubelstukken als een slaapbank of een opklapbare eettafel.
 4. Een kleine badkamer oogt groter met lichte wandtegels.
 5. Een klein hoekje verander je met een plank en een stoel/krukje in no time in een mini-kantoor.
 6. Wil je het liefst alles bewaren en toch ruimtelijk wonen? Dan moet ik je helaas teleurstellen: loop je spullen regelmatig bij langs en vraag je af of je het echt nodig hebt. Zo niet, maak er iemand anders blij mee of breng het naar de kringloopwinkel.
 7. Ruim regelmatig je spullen op, hoe minder ‘rommel’ hoe ‘grootser’ je woont.
 8. Plaats een rond item, bijvoorbeeld een eettafel, in je interieur voor een speels effect. Een kleine ruimte oogt namelijk vrij snel recht en hoekig.
 9. Hang een hoge, verticale spiegel op en de ruimte lijkt optisch ineens een stuk groter.
 10. Houd het licht en geef wanden, plafonds en vloeren een lichte kleur voor een ruimtelijk effect.
 11. Wil je een accentkleur toevoegen? Kies dan één kleur en laat deze op meerdere plaatsen terugkomen (bijvoorbeeld een bank, accessoires en een muur).
 12. Creëer diepte door verschillende laagjes te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed met een andere kleur als de vloer of een neutrale bank met kussens in verschillende kleuren of structuren.
 13. Benut een schuine wand optimaal door er een kast te maken. Betreft het een huurwoning? Overleg dit dan wel met de verhuurder.
 14. Ga de hoogte in en benut de volledige hoogte van de muur voor bijvoorbeeld een kast.

Overige zaken om op te letten:

De juiste kleuren

Werk met wit of lichte kleuren. Lichte kleuren werken namelijk ruimtelijker dan donkere kleuren. Je kunt er wel voor kiezen om één accentkleur te kiezen. Een ander voordeel is dat je door de lichte kleuren juist kunt experimenteren met decoratie en stoffen.

Praktische keuzes

Kies voor multifunctionele meubels, zoals een eettafel die tevens gebruikt kan worden als bureau, een bedbank en een poef waar je spullen in kunt opbergen. Wat ook heel handig is, is een uitschuifbare eettafel die je kunt uitbreiden als er bezoek komt.

De hoogte in

Werk in de hoogte en niet in de breedte. Kies bijvoorbeeld voor smalle opbergkasten die tot helemaal bovenaan reiken. Wat ook een heel ruimtelijk effect geeft is een strakke trapleuning die helemaal van onder naar boven aan je trap doorloopt. Zelf vind ik een trapleuning rvs niet alleen heel strak en stijlvol staan, het geeft ook een heel ruimtelijk effect.

Door Admin