• ma. okt 2nd, 2023

Hoe vindt je de juiste verlichting welke bij je interieur past

DoorAdmin

okt 29, 2020

Bij de inrichting van een kamer wordt vaak veel aandacht en geld besteed aan het uitkiezen van de juiste meubels. Meubels worden gekocht die bij elkaar passen, passend zijn bij de al aanwezige inrichting, of die passend zijn bij de sfeer en de stijl die men wil hebben. Een vaak vergeten onderdeel is het kiezen van lampen en verlichting die, qua verlichting, passend zijn bij de totale inrichting. Terwijl verlichting voor een groot deel de sfeer in de woning bepaald. Een goed verlichte kamer kunt u verkrijgen door het maken van een verlichtingsplan?

Stap 1: Indeling van de kamer in functies

Als eerste stap is het verstandig om met de Funkdates van de kamer een indeling te maken van functies die in de kamer gebeuren, teken dit in uw plattegrond. We nemen als voorbeeld een woonkamer. Bedenk goed welke activiteiten u in die woonkamer doet, bijvoorbeeld: tv-kijken, de krant lezen, spelletjes spelen, eten. Het is waarschijnlijk dat u verschillende activiteiten op dezelfde plek doet, maar dat is geen probleem, daar komen we zo op terug.

Stap 2: Direct of indirect licht

Als het gebruik van de woonkamer duidelijk is, dan kunt u bedenken wat uw lichtbehoefte is op die plek. Heeft u behoefte aan indirect licht die de gehele ruimte verlicht, bijvoorbeeld voor het tv-kijken, dan komt u snel uit bij een plafondlamp of bij staande verlichting. Maar voor plekken waar u bijvoorbeeld een boek of de krant leest is direct licht wenselijk en heeft u meer behoefte aan een tafellamp die gericht uw boek of krant kan verlichten. Teken in uw plattegrond uw lichtbehoefte, door verschillende symbolen te gebruiken.

Stap 3: Verschillende sferen in 1 kamer

Vaak gebruiken we voor verschillende activiteiten dezelfde plek, het is dan handig om een lamp te hebben die in beide momenten volstaat. Er zijn verschillende staande lampen met de mogelijkheid om meerdere lichtbehoeftes op te vangen, zowel het directe licht van een tafellamp en het indirecte licht van een plafondlamp.

Stap 4: Aansluitpunten en schakelaars

Als laatste punt moet u goed bekijken of u voor elke lamp een stopcontact kunt vinden. Soms moet u hiervoor een kabel doortrekken of kunt u met verlengsnoeren toch uw lamp van stroom voorzien. Let u er ook op dat u in ieder geval bij de ingang van de ruimte een schakelaar heeft die u meteen van indirect licht kan voorzien, dit kan zowel een plafondlamp zijn als een staande lamp.

Ik hoop dat u met deze informatie uw woning van mooie, sfeervolle en functionele verlichting kunt voorzien.

Door Admin